сряда, 30 май 2012 г.

Методи за прилагане на ароматерапия (4): Ароматна вода

4. Ароматна вода:
Ароматните води или парфюмираните води се различават от флоралните води/хидрозолите, (които са вторичен продукт от производството на етеричните масла - за които ще разкажа в някоя следваща тема), и се получават чрез добавяне на етерични масла към дестилирана вода. Може да се използват като лосион за почистване на лице или за насищане/освежаване на кожата.

Етерично-маслените растения могат да осигурят всичко, което е необходимо на кожата за да бъде тя здрава и красива. От дълбока древност ароматерапията намира приложение за почистване на лицето, омекотяване на ръцете и придаване на блясък на косата на някои от най-красивите жени в света.

Съвременните козметични продукти се продават с добре обмислени реклами и лъскави опаковки. Въпреки, че стотиците предлагани продукти изглеждат, миришат и се казват различно, те са доста сходни. Повечето продукти следват една основна формула. Зад лъскавите етикети в прослава на „нови” и „подобрени” съставки се крият минерално масло и вода, споени със синтетични восъци и емулгатори и парфюмирани с изкуствени аромати. Освен това се добавят хиляди „нови” химически съставки, за да направят козметичните продукти по-привлекателни.

Тоест, привлекатални, докато не започнете да четете ситния шрифт върху етикетите. Етикетите върху съвременните изискани козметични продукти често съдържат названия, за чието тълкуване е необходим химически речник. Ланолина и другите „химически обработени” емулгатори и стабилизатори гарантират, че съставките няма да се разградят, независимо какви топлинни промени и сътресения понася продуктът по време на дългото си пътуване от завода производител до вашия дом. Резултатът е полунатурален или полусинтетичен продукт, в зависимост от гледната точка.

Думата „козметика” идва от гръцката дума kosmos, т.е. „ред” или „хармония”. Както писах и по-рано, най-хармоничните съставки могат да се вземат от природата. Днес много козметични компании добавят ботанически деривати като активни съставки, за да се възползват от модата на натуралните съставки, но на пръсти се броят производителите, които наистина милеят за кожата на лицето и произвеждат действително натурални продукти. Когато избирате козметични продукти, четете внимателно етикетите!

Ако имате малко време може да приготвите ароматерапевтични продукти за лице и тяло в домашни условия – за една десета част от цената, която бихте платили в магазина.

И така, ето как да си приготвите ароматна вода:

В подходящ съд се налива 1 чаша дестилирана вода и 1 с.л. емулгатор (топло мляко), след което се добавят 4 к. етерично масло. Получава се мътна вода. Загрява се до 36-40°. Изплаква се лицето и се подушава с хавлиена кърпа. Процедурата се прави сутрин и вечер. Освен дестилирана вода (или разтопена вода от лед), е хубаво да ползвате изворна или преварена вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар