вторник, 1 май 2012 г.

Методи за прилагане на ароматерапия (2): Инхалации


2. Инхалации
При инхалации е подходящо да се използват масла като евкалипт, лайка, босилек (за болно гърло, отпушват носа, действат отхрачващо). Те действат не само на дихателната, но и на сърдечно-съдовата система.

Има 2 вида инхалации:

студени инхалации
При студените инхалации може да се вдиша директно от шишенцето или да се капне етерично масло на влажна кърпа и да се развее в стаята (този метод е подходящ и при деца и възрастни хора, като при деца кърпата е влажна, при възрастния човек може и да е суха).
Може да се направи „аромамедальон” – малко шише, което се носи на врата – например при пътуване. За него се ползват масла, които ни създават защита и в случай на нужда, шишенцето се отваря и се вдишва бавно и дълбоко 3 пъти. Ако ситуацията е много сериозна може да се вдишва в продължение на 5-10 минути през 2 часа.

горещи инхалации
Подходящи са при синузит, респираторни заболявания. В съд с широко гърло (тенджера или купа) се налива гореща вода и се капват няколко капки етерично масло. Водата не трябва да ври! Главата се покрива с хавлия. Вдишва се в продължение на 3-5 минути за деца и възрастни хора, 10 минути – за нормален човек. Очите са затворени! В продължение на 1 час след това се въздържаме от приемане на храни и напитки. В козметиката, инхалацията може да се ползва и като парна баня за лицето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар