сряда, 11 април 2012 г.

Как ароматите действат на психиката

Опитах се да опиша процеса на възприемане на ароматите чрез обонянието, но факт е че този процес не е изучен изцяло. Това, което е безспорно, обаче, е че посредством обонянието, ароматите имат пряко и бързо действие върху ума. Етеричните масла въздействат директно, както на тялото така и на душата. Знае се също, че има тесни връзки между емоционалното равнище и имунната система на тялото (психо-невроимунология). С ароматите може да се допринесе за това, да се създаде едно позитивно поле и с това да се подсили тялото.
Обонянието представлява отворена врата към несъзнателното, затова етеричните масла се използват с готовност в психотерапията.
Различните аромати стимулират различни мозъчни центрове да отделят неврохимикали (невротрансмитери/невропредаватели), които ни влияят по различни начини, например:
Еуфоричните аромати като салвия скларея и грейпфрут стимулират таламуса да отделя невротрансмитери, наречени енцефалини, натурални болкоуспокояващи, които създават цялостно усещане за благополучие. Ароматите, които стимулират хипофизата да отделя ендорфини, са афродизиаци – като жасмин и иланг-иланг. Хипофизната жлеза отделя също така химически посланици в кръвния ток, които регулират щитовидната и надбъбречните жлези. Успокояващите аромати като майоран, лавандула и нероли, стимулират отделяне на серотонин, който ни помага да заспим, действа противострахово, при яд, гняв, напрежение, ненавист, раздразнителност.
С казаното до тук може да заключим, че етеричните масла въздействат холистично (цялостно) върху човека – на физическо ниво, на емоционално, на душевно, укрепват организма и психиката, може да пробудят определени качества в нас, да прояснят съзнанието ни и да позволим на красотата и радостта на душите ни да вдъхнат свежо, лятно ухание в умовете ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар