понеделник, 17 февруари 2014 г.

Лимон

Чувство за свежа лекота ... 

Светло жълт и остро свеж, лимонът е обичан светъл лъч – прилив на енергия през пролетта. 
   
Citrus Limon
Ботаническо наименование: 
Citrus Limon

Аромат:
Върхова нотка

От бергамота, през клеметината, грейпфрута, портокала, мандарината до лимона, цитрусовия аромат е подобен, но се променя нотката от остър кисело-сладък, през сладък и топъл, до билково-плодов. Ароматния профил на лимона е активен, лъчист, свеж, резлив, ефирен и ясен.


Основни съставки:

Месестата част на лимоновия плод съдържа значително количество органични киселини (например лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5%), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, калций, мед, магнезий, калий, флавоноиди, производни на кумарина, галактуронова киселина, сесквитерпени, хесперидин, ериоцитрин, еридиктиол и други. Най-високо ценен е плодът заради голямото количество аскорбинова киселина, витамин C. Лимонът е богат още и на витамини A и B.

В семената на лимона се съдържат множество липиди и горчиви вещества като например лимонин.

Ароматът на лимона се дължи предимно на лимоновото етерично масло, съдържащо терпени – α-лимонен (до 90%) и цитрал (до 6%). Лимоновото масло съдържа също и пинени, сабинен, микрин, линалол, гераниол, цитронелал, бизаболен, камфен, дипентен, лимонен, октанол, ноналол, феландрен и др.

Монотерпените реагират лесно на въздушни и топлинни източници. Тъй като те са с високо съдържание на монотерпенови въглеводороди, имат бърза реакция с въздуха, окисляват се лесно и поради тази причина цитрусови масла не траят дълго.


Отглеждане:

Лимонът (Citrus limon) е цитрусово дърво, достигащо едва 5 м, което, според някои източници, е хибрид между бергамот (Citrus aurantium) и цитрон (Citrus Medica). Citrus limon вече се класифицира като отделен вид.

Цитрусовите плодове (лимон, портокал, лайм, мандарина, грейпфрут, клементина) са от голямо икономическо значение в селското стопанство. Те се отглеждат в така наречения тропически пояс, навсякъде по света, където е топло и слънчево, в бедни на валежи региони. Тропическия пояс обхваща над 100 страни на шест континента и разпростира върху площта от 20 до 40 градуса ширина на север и на юг от екватора.

Лимонът принадлежи към голямото семейство Седефчеви (Rutaceae). Съществуват четиридесет и седем лимонови сорта, които се култивират.

Лимонът произхожда от Югоизточна Азия, от Индия, Китай и Япония, но сега расте в средиземноморските и субтропическите региони (Испания, Южна Италия, Сицилия и Южна Франция, както и в Калифорния и Австралия). Лимоновите дървета обичат топлина и светлина и имат цитрусови, жълти или зеленикаво-жълти плодове.

Цитрусовите растения имат едновременно както цветя, така и плодове и всички цитрусови плодове, имат сходна структура. Съществуването на специалните "маслени жлези", в листата, цветовете и плодове, е една от най-важните им общи характеристики. Етеричното масло, съдържащо се в тях е причината за аромата на плодовете и за силния аромат на цитрусовите цветове, например горчивия портокал (нероли).

От лимона се добива плодов сок, ароматна лимонена кора, както и етерично масло от кората на лимона, което се използва в парфюмерията, и в кулинарията.

Цитрусовите плодове и цитрусовите есенции се използва в много области: в парфюмерията, козметиката, лекарствата и хранително-вкусовата промишленост, и особено в производството на напитки.


Екстракция:

Лимоновото етерично масло, както и останалите цитрусови масла, най-често се добива чрез студено пресоване, след което се центрофугира. От около 200 кг лимони се получава 1 кг етерично масло.

В някои страни има изискване, лимоновото масло, коeто се продава в аптеките, да съдържа определен процент естествен цитрол (гераниол) (който варира в зависимост от метеорологичните условия и начините за събиране на реколтата). За да отговорят на това изискване, някои производители произвеждат подправени масла със синтетичен цитрол. Но по-често от лимоновото масло с такава цел се отстраняват терпените, като по този начин се осигурява по-мек продукт, по-подходящ за грижа за кожата. В такива случаи, на етикета пише: "без терпени".

Понякога се среща по-скъпо лимоново масло, получено чрез парна дестилация. То има неограничен срок на годност (за разлика от студено пресовано масло, което се съхранява при стайна температура в продължение само на една или две години), и като грижа за кожата, то е най-подходящо.

Цветовете на лимона имат приятен аромат, но масло се добива само от кората.


Въздействие:

Лимоновото масло е едно от най-често разпространените и достъпни масла. То има свеж, чист, лесно разпознаваем аромат. Стимулира имунната система, детоксикира кръвта и успешно се бори с вирусите. Често се добавя към перилни и почистващи препарати, сапуни за пране, белина. В допълнение, то е отлична подправка за различни ястия.

Най-яркото и ненадминато качество на лимона:
- В козметиката - избелване на кожата, грижа за ръце
- Лечебно - изчистване на организма от токсини

Авицена определя лимона като най-доброто средство при болести на сърцето. Намалява артериалното кръвно налягане и нивото на холестерола в кръвта, намалява протромбина в кръвта, т.е. стабилизира кръвната картина, възпрепятства атеросклероза и усложненията й. Има кардиотонично действие (засилва съкращенията на сърдечния мускул). Очиства организма от токсини. Има противоанемическо действие, активизира дейността на левкоцитите, възстановява естествената формула на кръвта. Стимулира кръвообразуването. При левкопения увеличава броя на белите кръвни клетки (левкоцити). В древността са приравнявали действието на лимона с кръвопускането. Лимонът е деконгестант (намалител на нахлуването на кръв), има хемостатично (кръвоспиращо) действие (напр. при кървене от носа).

Използва се при застой в лимфните съдове, жлъчния мехур и черния дроб. Засилва работата на черния дроб и панкреаса, има лек холеретичен ефект (увеличава образуването и изтичането на жлъчен сок). Хипократ е лекувал с лимон жълтеница (тя най-често е признак на някои стомашно-чревни, чернодробни болести и други). Прилага се при диабет.

Лимонът нормализира обмяната на веществата и усвояването на мазнините. Използва се успешно като антицелулитно средство, против затлъстяване, извежда шлаките от организма.
Има леко диуретично действие, предотвратява образуването на пикочни конгломерати. Предпазва от разширени вени и развитието на хемороиди. Антисклеротичен ефект.

Полезен е при артрит, остеоартрит и ревматоиден артрит. Лимонът е много ефективен срещу пикочна киселина, която се произвежда непрекъснато от организма. Забележите как „пикочна киселина“ ви напомня за урина. Правилно - тя преминава в урината и се изхвърля с нея. Когато пикочна киселина не се отстранява от организма толкова бързо, както би трябвало, тогава излишъкът се отлага в ставите и причинява артрит и ревматични болки, и може също да доведе до възпаление на бъбреците.

Лимонът помага също при жлъчно-каменна болест и камъни в бъбреците (лимонов сок).

Ефикасно средство при главоболие, свързано с липсата на физическа активност, задух, умора и метеорологични промени. Облекчава гадене, непродуктивно дишане, замайване при умора, мозъчен вазоспазъм и предозиране на кафе.

Лимоновото масло помага за концентрация на вниманието, паметта и работоспособността. Неговата чиста, освежаваща енергия тонизира нервната система, облекчава умората, подобрява умствената дейност с 50-60 %. При пациентите с невросъдови патологии осигурява положителна динамика на нивото на социална адаптивност.

Тонизира вегетативната нервна система, ефективно при вегетативно-съдова дистония (студени крайници).

Френските фитотерапевти наричат лимоновото масло поливалентно (лекуващо всичко) и го класифицират като тонизиращо, стимулиращо, възбуждащо апетита, газогонно, диуретично, антисептично, бактерицидно и противовирусно. До Първата световна война маслото се е използвало като антисептик и дезинфектант в болниците. Лимонът е добре познато и популярно средство при настинка, бронхит и ларингит: подобно на своите цитрусови роднини той съдържа витамин С. Мощно антивирусно, антибактериално, противовъзпалително и имуностимулиращо средство (грип, бронхит,особено ефикасно при вирусни заболявания, хепатит, херпеси и респираторни вируси, варицела, вирусен хепатит, морбили, заушка, белодробна туберкулоза).

Увеличава защитните сили на организма срещу инфекциите. Облекчава треска, намалява температурата. Използвало се е при епидемии от тиф, чума, малария, треска.

Лимонът притежава спазмолитично, противоскорбутно (скорбутът е болест, която се развива при недостиг на витамин C (авитаминоза)), отхрачващо, антипиретично (понижаващо повишената телесна температура), хипогликемично (понижаващо кръвната захар) действие. Антиканцероген.

От дълбока древност (в Египет) лимонът се е използвал за обезвреждане на отровена храна. Ефективно средство при хранителни отравяния и заболявания на стомашно-чревния тракт. Предотвратява вредните ефекти върху тялото на химикали и малки радиационни въздействия.

За профилактика при пародонтоза, кариес, стоматит, при миене на зъбите – намалява кървенето и възпаление на венците, избелва емайла, предпазва от кариес, освежава устната кухина.

Противоотрова при ухапване от змии.

Отлично "съживява " не толкова ароматните смеси.

Козметично въздействие. Избелва, изглажда, нормализира секрецията на мазна, проблемна кожа. Прави по-малко забележими лунички, пигментни петна, купероза (мрежа от кръвоносни съдове). Средство срещу бактериално - вирусен обрив. Омекотява загрубели участъци на кожата, стимулира заздравяването на фрактури. Естествен изсветлител за коса, като и придава леко платинен оттенък и невероятен блясък, премахва пърхот, цъфтеж на косата. Идеален за изсветляването (елиминира оцветяване) и укрепването на ноктите, като по този начин е един от най-добрите препарати за "елегантни" ръце, придава им аристократично поддържан външен вид. Ефективно премахва целулита. Приемането на 1-2 капки лимоново масло вътрешно (не се прилага върху кожата!) със сок способства за по-бърз и ефектен тен предотвратява изгарянето и образуването на петна. Мощен антиоксидант, нормализира липидния обмен.

Вкъщи. Премахва миризмата на храна от дървени съдове.

Енергийно въздействие. Позволява ви бързо и плавно да се адаптирате към нови условия на живот, към нови хора, старост. Насърчава философско разбиране на загуби и неуспехи, подобрява жизнения интерес и психологическата любознателност. Помага да откриете енергиен индивидуализъм, правейки лесна и достъпна медитация дори и в гъста тълпа. Не позволява енергийно "обсебване" и немощ.

Уханието прогонва чувството на омърсеност или нерешителност и може да стимулира емоционалния катарзис. Освен това повишава чувството за хумор и цялостното усещане за благосъстояние на човека. Антидепресант като останалите цитруси.

Лимонът действа освежаващо, повишава настроението, действа окуражително, активира, осигурява прилив на сила и позитивна мотивация, насочена към подобряване на своя живот.



Съчетава се много добре с: кипарис, лайм, хвойна, тамян, евкалипт, цитрусови масла, мирта, бял бор, иглолистни масла, лавандула, мащерка.


Внимание! Това масло, както повечето цитрусови масла е възможно да предизвика фоточувствителност на кожата (увеличава чувствителността на кожата към слънце). Не го използвайте, ако ще бъдете дълго време на открито, защото може да предизвика петна върху кожата.

Противопоказания. Не използвайте лимоново масло за гардероби понеже дрехите придобиват кисел, металически оттенък на аромата – „на носено". Проверете аромата за индивидуална поносимост.

Усещания. Когато се прилага върху кожата - осезаемо изтръпване, парене, леко зачервяване за 3-7 минути. Реакцията е естествена.

Възприемане на аромата. Лесно и достъпно, тъй като аромата на лимон е общоприет в ежедневието. За да се премахне оттенъка на окислен метал в ниските тонове (базисни нотки) се препоръчва да добавите иланг иланг.


Възможности за употреба

  • Аромалампа: 5-8 капки на 15 m2.

В ароматна лампа лимона е отличен за подобряване на въздуха в затворени помещения. В ароматната лампа или ароматен фонтан помага за създаване на ведра атмосфера и концентрация, например в офиса, в училище, в клиниките и стаите за терапия. В натуралната козметика за баня, тяло и масаж и грижа за краката.

Цитрусова свежест

3 к лимон

3 к портокал

2 к петигрин

1 к ветивер

в ароматната лампа

      * * *

Ароматна комбинация срещу стреса на работното място и забързаното ежедневие:
3 капки лимон, лавандула, мускатова салвия в ароматна лампа

     * * *

  • Горещи инхалации: 1-3 капки, продължителност на процедурата 5-7 минути.
  • Студени инхалации: продължителност 5-7 минути.
  • Вана: 4-7 капки.
  • Масаж: 4-7 капки на 10 г базово масло.
  • Обогатяване на козметични препарати: 5-8 капки на 15 г основа.
  • За избелване на кожата, изсветляване на лунички, старчески петна, купероза (мрежа от кръвоносни съдове): 10 капки лимон + 10 капки масло от жожоба + 1 супена лъжица картофено пюре се смесва и се нанася като маска в продължение на 7-10 минути, свалете с топла вода, изплакнете с чай от лайка

  • Нанасяне на венците: 5 капки лимон + 10 грама масло от пшеничен зародиш или шипка.

  • Изчистване от токсини (2-4 пъти годишно) :
- Ден 1: по време на гладуване (изпивайте най-малко три литра течности) през деня 6 пъти по 1 капка лимон с една чаена лъжичка или (при гастрит) супена лъжица топла зехтин.
- Дни втори и трети: здравословна храна (варени и сурови зеленчуци, трици, елда, оризова каша), през деня, също така приемайте 6 пъти по една капка лимоново масло с 1/2 чаена лъжичка или супена (при гастрит) лъжица зехтин.

  • Хигиенно почистване на тялото (1-2 пъти месечно). Опитайте се да не се яде в продължение на 18-20 часа (пропуснете закуска и обяд), сутрин изпийте 3 капки, по обяд 4 капки лимон с 1/2 чаена лъжичка мед. Изпийте с подкиселена вода. Опитайте се да не пиете кафе и чай през целия ден, и вечерята да бъде много лека. Тази техника не само помага за прочистване на организма, но също така, при ежеседмичното прилагане, способства загубата на тегло.

  • Компреси на челото, прасците: 4-5 капки.

  • Аромамедальон: 2-3 капки.

  • Вътрешно приложение: 1 капка мед, лимон, три пъти на ден. Изпийте със сок, чай, кисело мляко. (част от източниците не препоръчват вътрешния прием на етерични масла!)

  • Ароматизиране на бяло вино, чай.

Арома Съвети


За почистване в кухнята

1/2 чаша сода за хляб

1/8 чаша оцет

5 капки лимоново масло

5 капки портокалово масло

Смесете всичко

може да опитате също лайм или бергамот, както и цитронела през лятото


     * * *

За почистване на дома – плочки, прозорци и др.

5-6 капки лимон

1-2 капки цитронела,

1 л. Сол

Разтворени във вода


     * * *


1 капка лимоново масло, нанесено директно върху брадавица, е ефективен начин за премахване. Нанасяйте ежедневно.


     * * *


1 капка лимон върху мека кърпа полира медни съдове.


     * * *


При миризми от ядене

5 к лимон

5 к бял бор


     * * *


При почистване на хладилника, фризера или фурната, добавете 1 капка лимон, лайм, грейпфрут, бергамот, мандарина или портокал етерично масло към водата за последно изплакване.


     * * *


За ароматизиране на прането капнете около 3 –5 капки на малко парченце плат в сушилнята.


     * * *

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар