сряда, 1 януари 2014 г.

Роза

Ботаническо наименование:
Rosa damascena

Аромат:
Сърдечна нотка

Основни съставки:
фенилетилов алкохол до 60 %, гераниол 30–40 %, цитронелол 24–37 %, нонилов алдехид до 0,5 %, нерол 5–10 %, евгенол, линалол, цитрол, фарнезол и др.


От незапомнени времена уханието на роза вдъхновява поети и влюбени. Съществуват около 250 вида рози (без хилядите хибридите), от които около 30 от тях се описват като „одората” (ароматни) и само 3 от тях – и това са най-старите рози, се отглеждат масово заради изключителния си аромат.
Първата е Rosa gallica, която е най-плодовита. Произхожда от Кавказ, но често я наричат „френска роза”, „провансалска роза” или „анадолска роза”.
Втората „стара” роза е Rosa centifolia, която произлиза от Персия и е по-известна като „персийска роза” или „исфаханска роза”; самата тя е потомка на Rosa gallica и родител на мъхестата и кичестата роза.
Третата „стара” роза е Rosa damascena, дамаската роза, чиято ридина е Сирия. Тя е силно ароматична и най-често отглеждана заради благоуханното й масло.
Древногръцката поетеса Сафо провъзхласила розата за „кралицата на цветята” още през 600 г. пр. н.е.

Въздействие:
Релаксиращо, хармонизиращо, афродизиак, намалява безпокойството, подпомага съня, антибактериално, антивирусно, против треска, противовъзпалително, оздравяващо, възстановяващо, питателно.

Розата тонизира кръвоносната и храносмилателна система по-скоро чрез прочистващо, отколкото чрез стимулиращо действие. Освен това има успокояващо въздействие върху нервите, като по този начин помага за сън, макар и да не е силен седатив. Благодарение на превъзходното си ухание, розата може да се смята за антидепресант. Тя е известен афродизиак; казват, че увеличава семенната течност и може също така да се използва в случаите на импотентност и стерилитет. Управлявана от Венера, тя е изключително полезна за регулирането на менструалната функция, деликатно усилва менструацията и прочиства утробата от нечистотиите. Може да се използва при всички заболявания на генито-уринарнанта система. Въздействието й върху кръвоносната система е многостранно: подобрява кръвообращението, прочиства кръвта, облекчава задръстването на артериите, регулира работата на далака и сърцето, и тонизира капилярите. Въздействието й върху храносмилателната система е почти също толкова важно; укрепва стомаха, засилва отделянето на жлъчен сок и изхвърлянето на изпражненията. Полезна е при гадене, повръщане и при кашляне и повръщане на кръв. Външното приложение на розовата вода върху очите намалява възпалението и е полезно при конюктивит.
Тройното действие на розата върху кръвоносната, храносмилателната и нервната системи и по-специално характерът на нейното действие я правят особено подходяща за състоянията на стрес, които днес стават все по-разпространени: нервно напрежение, стомашни язви, сърдечна болест и т.н.
Розовото масло е, може би учудващо, една от най-антисептичните есенции. Това, в съчетание с неговите леко тонизиращи и успокояващи свойства и въздействието му върху капилярите, го прави подходящо буквално за всички типове кожа. Изключително полезно е за повехнала, суха и чувствителна кожа и за всякакви зачервявания и възпаления.
Розата е най-слабо токсичната от всички есенции. За повечето терапевтични цели, есенцията и маслото (ото) са за предпочитане пред абсолюто.

Производство:
Днес най-големият производител на розово масло в света е България, където се произвежда най-качественото и най-скъпото масло. Българското розово масло се извлича от дамаската роза и може да се отглежда успешно само в една планинска област (Розовата долина), с приблизителна площ от 380 кв. км и с надморска височина 650 м. По данни на Министерството на земеделието и храните, годишно у нас се произвеждат 1,5 тона масло, което прави страната ни най-големият производител в света, а розопроизводителите са общо 2100. През последните години цените на розовото масло са рекордно високи. Един килограм от него струва над 6 000 евро. Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония.
Турция произвежда малко по-евтино масло, макар, че всяко розово масло е скъпо, не само защото е необходимо огромно количество суровина за производството на 1 милилитър, но и защото розовите насаждения изискват много грижи и ръчен труд за обработването и отглеждането им. Тази роза цъфти около 20-30 дни, считано от края на май до средата на юни.
Розите се берат на ръка рано сутрин, защото сутрин, когато е най-студено розата има най-много масло. То предпазва от измръзване крехките розови листенца. Затова не е чудно и че успокоява и лекува изгаряния и влияе много добре на всякакъв тип кожа.
Производството на персийското розово масло, подобно на индийското вече не е достатъчно голямо, за да бъде значимо от търговска гледна точка.

Екстракция:
Дестилирано (розово ото) или екстрахирано с разтворител (розово абсолю) от розов цвят. Най-разпространеният начин за получаване на етерично масло роза е парна дестилация.
За разлика от повечето етерични масла, розовото масло се отделя трудно от водата, тъй като неговите съставки са силно водоразтворими, затова се дестилира минимум два пъти. Полученото розово ото желира на стайна температура, поради съдържанието на натурални восъци. Розовата вода е вторичен продукт от дестилацията. Уханието на роза е прекрасно, наситено, сладко и цветно и трудно може да бъде сбъркано с друго.
Цветът на розовото масло е жълто-оранжев/зелен, маслен, а не червен, както би предположил човек.
Розовото масло ухае меко, цветисто, типично розово, с медна нотка, но винаги според държавата производител и начина на добиване откриваме различни характерни ароматни нотки.

Внимавайте за фалшификати!

Една капка от Розовото масло се равнява приблизително на 30 разцъфнали рози, а около 5 тона прясно набрани розови листенца са необходими за получаване на 1 кг етерично розово масло. Ето защо розовото масло е толкова често фалшифицирано и подправяно. Индришето, розовото дърво и палмарозата се използват за фалшифициране на розово масло. А тъй като гераниолът е една от основните съставки на розовото масло, етеричното масло често се смесва с гераниол и цитронеол. Ако смятате да го ползвате с терапевтична цел, ще трябва да положите максимални усилия за да си набавите най-чистото розово масло.


Възможности за употреба

Ароматизиране на пространства - 2 - 3 капки за стая около 20 м²

Вани - 3 капки на пълна вана

Масажно масло за тяло - 5 капки към 100 мл базово масло


Релаксираща вана
3 капки Портокал* био
2 капки Турска Роза* 10% био
3 капки Ванилов екстракт* био
2 супени лъжици течен сапун

Тази приятна ароматна вана отпуска тялото, ума и душата.

Смесете съставките в малък съд и после добавете към течащата вода на ваната. Стойте във ваната около 20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар